Meral Akşener, Seçim sathında sorun istemiyor

0
254

Meral Akşener parti yönetiminde önemli değişiklikler yaparken birçok yetkiyi kendisinde topladı. Seçime hazırlık olarak yorumlanan bu değişikliklerin benzerleri diğer muhalefet partilerinin de gündeminde yer alıyor.

Meral Akşener’in MHP liderliği için girdiği mücadeleyi hukuk yoluyla kaybetmesinin ardından kurulan İYİ Parti aradan geçen zaman içinde farklılaştı. MHP’den ayrılan bir partiden, merkez sağın tamamına seslenen parti iddiasını benimsedi. Bu fikrin bayrak taşıyıcısı da Akşener oldu.

 

 

Meral Akşener partinin kuruluştan bu yana yanındaki isimleri sürekli yeniledi. Son değişikliği de seçime giderken çapakları temizleme operasyonu olarak yorumlanabilir. Kulislerde çeşitli “fikir ayrılığı” ve “siyaset değişikliği” iddialarına da neden olan değişiklikler kapsamında, partinin kurucu Teşkilat Başkanı Koray Aydın, Siyasi İşler Başkanlığı’na getirildi. Teşkilat Başkanlığı ise doğrudan Genel Başkan Meral Akşener’e bağlandı. Sert söylemleri ile öne çıkan Yavuz Ağıralioğlu da Başkanlık Divanı dışında kaldı.

 

İYİ Parti’de önceki gün verilen karar sonucu, önce Parti Sözcüsü olarak görev yapan, ardından daha pasif bir görev olan Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığı’na getirilen Yavuz Ağıralioğlu, Başkanlık Divan dışında kaldı. Ağıralioğlu’nun yerine Rıdvan Uz getirildi. Ağıralioğlu ve Aydın’a yönelik görev değişikliği, kulislerde çeşitli değerlendirmelere yol açtı. Edinilen bilgiye göre, Aydın’ın Siyasi İşler Başkanlığı’na getirilmesine gerekçe olarak, “Saha tecrübesi” gösterildi. Siyasi tecrübesinden faydalanmak isteyen Akşener’in, Aydın’a saha görevinin daha yoğun olduğu Siyasi İşler Başkanlığı görevini verdiği ifade edildi. Ancak önceki görevine göre daha etkisiz bir göreve getirilmesinde teşkilattaki rahatsızlıkların etkili olduğu da konuşulanlar arasında yer alıyor. Akşener’in zaman zaman gündeme gelen hizipleşmeleri, aday belirleme sırasında ortaya çıkabilecek güç gösterilerini engellemek için bu görevi de üstlendiği yorumları yapılıyor.

 

Adım adım parti yönetiminin dışında bırakılan Ağıralioğlu içinse “İttifak içindeki rahatsızlıkların” etkili olduğu iddia edildi. Ağıralioğlu’nun sert ve kutuplaştırıcı söylemler sarf ettiğinin ve bunun da Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarında birlikte hareket eden CHP, DP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’ni rahatsız ettiği, bu partilerin bildirimlerinin, Akşener’in bu yönde bir karar vermesinde etkili olduğu iddia edildi.

 

Öte yandan diğer siyasi partilerde de benzer değişikler yapılacağına dair bilgiler kulislerde konuşuluyor. Özellikle yeni yeni ritim yakalayan DEVA Partisi il ve ilçe örgütlerinde sürekli değişim içinde. Neredeyse her hafta bir örgüt yenileniyor. Merkezi yapıda da vitrini güçlü gösterecek isim arayışına devam ediliyor. İlk hedef Doğu ve Güneydoğu bölgesiyken bugünlerde önem atfedilen diğer bir coğrafya merkez sağın geleneksel oy tabanı olan Ege Bölgesi.

 

CHP için durum biraz daha farklı. MYK değişikliği zaman zaman gündeme gelse de yakalanan uyum Kılıçdaroğlu’nun kararını geciktirdi. Bununla birlikte CHP merkezi de vitrin için arayış içine girdi. Olası bakanlıklar için MYK dışında isimler gündemde.

KAYNAK : birgün