James Webb ve Hubble uzay teleskoplarından yan yana görüntüler, NASA’nın Webb’de neden 25 yıl ve 10 milyar dolar harcadığını gösteriyor
Soldaki James Webb Uzay Teleskobu, Hubble’dan 100 kat daha güçlü, sağ. NASA/Chris Gunn; NASA
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Salı günü ilk tam renkli görüntüleri ile dünyanın dört bir yanındaki gökbilimcileri ve izleyicileri yere serdi.
Projede çalışan bilim adamları bile görüntüler karşısında şaşkına döndüler ve Salı günkü bir brifingde gazetecilere ağladıklarını, suskun kaldıklarını veya çenelerini “neredeyse kırılacak kadar” yere düşürdüklerini söyledi.
Yeni uzay enstantaneleri sayısız yıldızı, galaksiyi ve daha önce görülmemiş ince detayları ortaya çıkarıyor. Yıldızların doğumlarını ve ölümlerini keskin, yeni renklerle boyarlar ve şimdiye kadar herhangi bir kızılötesi teleskoptan daha uzak mesafeye bakarlar.
Şimdiye kadar, bunun gibi görüntüler yalnızca 1990’da Dünya’nın yörüngesine fırlayan Hubble Uzay Teleskobu’ndan geliyordu. Ancak yeni JWST resimleri, NASA’nın yeni gözlemevinde harcadığı 25 yılın ve 10 milyar doların ödüllerini ortaya koyuyor – hepsi yeni, geniş bir alanda. – kızılötesi ışığın değişen spektrumu.
Hubble ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen aynı alanın yan yana bir kolajı. NASA/STScI; NASA/ESA/CSA/STScI
Pazartesi günü (yukarıda) yayınlanan gökyüzünün küçük bir bölümünün uzun pozlaması olan ilk görüntü, JWST’nin vaadine bir göz attı. Salı günü, bir dizi yeni fotoğraf, yeni uzay gözlemevinin ne kadar keskin ve güçlü olduğunu ortaya çıkardı. Bu görüntüler, önümüzdeki bilim yılları için yalnızca ısınma amaçlıdır.
NASA’nın astrofizik bölümünün baş bilimcisi Eric Smith brifingde, “Keşifler yapıyoruz ve henüz denemeye bile başlamadık.” Dedi.
JWST, Hubble’ın yalnızca bir tane gördüğü bu bulutsunun merkezinde iki yıldızı açıkça gösteriyor
Hubble’ın soldaki Güney Halka Bulutsusu görüntüsünün merkezinde yalnızca bir ışık varken, sağdaki JWST açıkça iki yıldız gösteriyor. Hubble Miras Ekibi (STScI/AURA/NASA); NASA, ESA, CSA, STScI
Güney Halka Bulutsusu, sürekli genişleyen renkli gaz kabarcıkları yaratarak, atmosferin katmanlarını art arda dalgalar halinde yavaşça dışarı atan ve patlayan ölmekte olan bir yıldızdır. Bilim adamları merkezinde iki yıldız olduğunu biliyorlardı, ancak onları görüntülerde göremediler.
Yeni JWST resmi, beyaz yoldaş yıldızının hemen yanında, etrafı tozla çevrili olduğu için kırmızı parlayan ölmekte olan yıldızı gösteriyor.
Kızılötesi ışığın diğer dalga boyları ile JWST, aynı bulutsuda farklı ayrıntıları görür
JWST tarafından yakın kızılötesi ışıkta yakalanan Güney Halka Bulutsusu. NASA, ESA, CSA, STScI
Yakın kızılötesi ışık dalga boylarında yakalanan bu görüntü, bulutsunun yapısını gösterir. Merkezdeki mavi kabarcık, yıldızın arta kalan çekirdeğinin aşırı derecede ısıttığı sıcak, iyonize gazdır. Yeni oluşan hidrojenden oluşan köpüklü turuncu dış bölgelerde, yıldız ışığı ışınları iç kabarcıktaki deliklerden geçer.
Beş gökadadan oluşan bir küme, JWST’nin merceğinden çok daha keskin
Hubble (solda) ve JWST (sağda) tarafından görüntülenen gökada kümesi Stephan’ın Beşlisi. Hubble SM4 ERO Ekibi/NASA/ESA/CSA/STScI
Bu görüntüdeki gökadalardan dördü yaklaşık 300.000 ışıkyılı uzaklıkta, her bir gökadanın yerçekimi diğerlerini etkilediği için kozmik bir dansa kilitlenmiş durumda.
JWST görüntüsünde, arka planda Hubble tarafından görülemeyen galaksileri görebilirsiniz
JWST görüntüsünde açıkça görülebilen ancak Hubble görüntüsünde görünmeyen birkaç gökada. Hubble SM4 ERO Ekibi/NASA/ESA/CSA/STScI
Yeni teleskop, Hubble’dan 100 kat daha güçlüdür ve öncekinden çok daha fazla galaksiyi yakalar.
Yeni görüntü aynı zamanda galaksiler birleştikçe oluşturulan yıldız doğumevlerini de ortaya koyuyor
JWST görüntüsü, birleşen galaksiler arasında sıkıştırılmış bir gaz bölgesini göstermektedir. Hubble SM4 ERO Ekibi/NASA/ESA/CSA/STScI
Teleskopta NASA ile işbirliği yapan Avrupa Uzay Ajansı’nın bilim ve keşif kıdemli danışmanı Mark McCaughrean, “Artık bu galaksiler arasındaki çarpışmada ısınan gaz ve tozu görüyoruz” dedi. görüntüleri açığa çıkarıyor.
Gaz ve toz sıkıştırılıp ısındıkça yeni yıldızlara dönüşürler. Bu, JWST görüntüsündeki galaksiler arasındaki bulutun yeni yıldızların doğumu için bir kreş olduğu anlamına gelir.
McCaughrean, “Aslında bu bölgede yeni yıldızların oluşum sürecini görüyoruz.” Dedi.
Bu, Hubble’ın Carina Bulutsusu’ndaki bir yıldız çocuk odasının görüntüsü
Karina Bulutsusu’ndaki yıldız oluşum bölgesi NGC 3324, Hubble tarafından ele geçirildi. NASA, ESA ve Hubble Miras Ekibi (STScI/AURA)
Ve bu, JWST’nin aynı bölgedeki görüntüsü
JWST tarafından kızılötesi olarak yakalanan Karina Bulutsusu’ndaki yıldız oluşum bölgesi NGC 3324. NASA, ESA, CSA, STScI
JWST ekibinden NASA astrofizikçisi Amber Straughn canlı yayında, “Böyle bir görüntü gördüğümde ölçek hakkında düşünmeden edemiyorum” dedi. “Burada gördüğümüz her ışık noktası, güneşimizden farklı olmayan ayrı bir yıldızdır ve bunların çoğunun muhtemelen gezegenleri vardır. Ve bu bana sadece güneşimizin ve gezegenimizin ve nihayetinde bizim aynı türden oluştuğunu hatırlatıyor. burada gördüğümüz şeylerden.”
JWST görüntüsü, daha önce görünmeyen yüzlerce yıldızı ortaya çıkardı
Hubble (solda) ve JWST (sağda) tarafından görüntülenen Karina Bulutsusu’nun bir kısmı. NASA/ESA/Hubble Miras Ekibi (STScI/AURA)/CSA
JWST operasyonlarını denetleyen bir NASA bilim adamı olan Jane Rigby Salı günkü brifingde “Bu devrim niteliğinde olacak” dedi. “Bunlar daha önce hiç sahip olmadığımız inanılmaz yetenekler.”
KAYNAK: İnsider