Her yaştan insanın keyifle tükettiği çikolata neden bir ihtiyaç, hatta birçoğu için temel besin olarak görülüyor? Çocukların her daim, yetişkinlerin stresli anlarında, kadınların regl dönemlerinde imdat butonu… Gerçekten çikolatanın mutlulukla bir ilgisi var mı?
Araştırmalara göre içeriğinde yer alan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum, vücutta bulunan seratonin hormonunu salgılayarak endorfin üretimini arttırıyor. Bu durum kişiye mutluluk olarak yansıyor. Aynı araştırmalar doğal antidepresan olarak da adlandırılan çikolatanın, kokusunun dahi beyni hareketlendirdiğini öne sürüyor. Çikolata ve çikolata katkılı tatlıların her gün dünyada milyonlarca insan tarafından tüketildiği düşünüldüğünde araştırmaların haklılığı da bariz bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
İstatistiklere göre, dünya genelinde her yıl 5 milyon ton kakao üretimi gerçekleşiyor. Üretime en fazla sahip ülke Fildişi Sahilleri. Fildişi Sahilleri’ni sırasıyla Gana, Endonezya, Nijerya ve Kamerun takip ediyor. En fazla çikolata ürünü ihraç eden ülkelerin başında ise Almanya, Belçika ve Fransa var.
Tarihte çikolatanın besin olarak tüketilmesinden önce ilaç olarak kullanıldığını öne süren kaynaklar da mevcut. Osmanlı dönemi tıp anlayışında çikolatanın mide ağrısı, hazımsızlık gibi rahatsızlıklara iyi geldiği inancı hakimdi. Benzer kaynaklar çikolatanın ilaçlarda kullanılmaya başlanmasının bir sebebinin de çocuklar için ilaçları lezzetli hale getirmeyi amaçlamakla başladığını söylüyor.
Peki çikolatanın sağlığa faydaları neler? En sağlıklı çikolata hangisi?
Sütlü ve beyaz çikolataya kıyasla kakao oranı daha fazla olan bitter çikolata, doğru miktarda tüketildiğinde doğal bir antioksidan görevi görüyor. Aynı zamanda vücutta bulunan zararlı toksinleri de atmaya yardımcı olan çikolatanın genel olarak faydalarına bakıldığında; kan şekerini dengeleyici besinlerden olduğu için halsizlik hissini ortadan kaldırarak kişiye enerji sağladığı biliniyor. Düzenli ve kararında tüketilmesiyle birlikte cilt sağlığı üzerinde de oldukça etkili olan bu besin, güneş ışınlarının bıraktığı hasarları iyileştirerek cilde ışıltı veriyor. Özellikle şeker hastalarının da tüketebildiği bitter çikolata, beyin, kalp ve damar sağlığına iyi gelerek felç riskini azaltmaya da yardımcı oluyor. Yağ yakıcı özelliği sayesinde kilo vermeye de olumlu katkı sağlıyor.
Fazlası zarar!
Uzmanlar tarafından günde 2-3 parça tüketilmesi önerilen çikolata, her besin grubunda olduğu gibi aşırıya kaçıldığında zararlı hale gelebiliyor. Özelikle sütlü ve beyaz çiklata gibi işlenmiş halde tüketildiğinde, daha fazla yağ ve şeker barındırdığı için vücuda olumsuz etkileri yansıyor. Zararları arasında; sürekli ve fazla tüketilmesiyle vücuda salgıladığı seratonin hormonunun bir süre sonra bağımlılık yaratması, yüksek kalorisinden dolayı kilo alımına sebep olması, iç organlarda yağlanma, ciltte alerji ve sivilcelenme gibi sağlık sorunlarını barındırıyor. Ayrıca özellikle kadınlarda kemiklerin zayıflamasına yol açıyor. Yani kısa vadede olmasa da uzun vadede ciddi sağlık problemlerine sebep olabiliyor.
NOT: 7 Temmuz Dünya Çikolata günümüz kutlu olsun!