reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

BELEDİYE İHALELERİNDE KİLİT İSİM VE FİRMASI

Yayınlanma Tarihi : Google News
BELEDİYE İHALELERİNDE KİLİT İSİM VE FİRMASI
reklam

Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik rüşvet ve çıkar amaçlı suç örgütü kurmak suçundan bu sabah saatlerinde düzenlenen operasyonda 47 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Nöbetçi Sulh Ceza Sorgu Hakimliğinden alınan arama ve el koyma kararıyla bu kişilerin ev ve işyerlerine eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Sözcü’nün haberine göre suç örgütünün liderliğini Diyarbakırlı işadamı Aziz İhsan Aktaş’ın yaptığı belirtildi.

Aktaş’ın adı halen tutuklu bulunan ve rüşvet suçundan 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırılan Diyarbakır’ın AKP’li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun açtığı adrese teslim asfalt ve araç kiralama ihaleleriyle de gündeme gelmişti…

CİMER ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelen yoğun şikayet ve suç duyuruları üzerine İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı Mülkiye Başmüfettişleri iddiaları araştırmak üzere Diyarbakır’a gelmişti.

İhalenin iptali istemiyle Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı bazı firmalar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

İhbarda, 15 gün sonra yapılacak ihalenin usulsüz asfalt ihalesine katılan ve Bankalar Birliğince grup firma oldukları belirlenen Bilginay firmasına verileceği de önceden bildirildi.

DİYARBAKIR’DAKİ ŞİRKET BİNASINDA ARAMA YAPILDI

Aziz İhsan Aktaş’ın Diyarbakır’da şirket binasında da polis arama yaptı.

54 MİLYON 60 BİN LİRA BEDELLE AKTAŞ’A VERİLDİ

15 gün sonra çıkılan araç kiralama ihalesinin, suç duyurusunda belirtildiği gibi 54 milyon 60 bin TL bedelle 1 Ağustos 2021-31 Ocak 2024 tarihlerini kapsayacak şekilde Bilginay firmasına verildiği ortaya çıktı.

Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun oluruyla temizlik işlerinde kullanılmak üzere şoförsüz 80 aracın 30 ay süreyle kiralanması için 12 Mart 2021 günü 2021-61780 kayıt numarasıyla ihaleye çıkıldı.

Ancak ihale komisyonunun hazırladığı iki sayfalık teknik şartname ile ihalenin 54 milyon 60 bin TL bedelle adrese teslim düzenlendiği belirlendi.

İhalenin verileceği firmaya ait araçların kriterlerini ve teknik özelliklerini taşıyacak şekilde şartname düzenlendikten sonra araçların belediyeye ait boş alana getirilmesi, burada yapılacak inceleme sonrasında istenilen yeterliliği taşımadığı taktirde ihaleye katılacak firmanın ihale dışı kalacağı, yatırdığı teminatın da iade edilmeyeceği ve belediyeye gelir olarak kaydedileceği şeklinde katı bir kural ile ilan edildi.

İHALE AKTAŞ’IN FİRMASININ ARAÇ ÖZELLİKLERİNE GÖRE HAZIRLANDI

Rekabet ortamını daraltan bu şartnameye uymayan firmalar, teminatlarının da iade edilmeyeceği nedeniyle ihaleye girmekten vazgeçti.

Şartname, ihalenin verileceği firmanın araç özelliklerine göre hazırlandığı için 24 firma başvurmasına rağmen ihaleye sadece 3 firma katılabildi.

İhale Kamu İhale Kurumu’nun belirlediği kriterlere aykırı biçimde Aziz İhsan Aktaş’ın yönetim kurumu başkanlığını yaptığı Aktaş Grup bünyesindeki Bilginay firmasına verildiği müfettiş incelemesiyle tespit edildi.

ASFALT İHALESİ DE AKTAŞ’IN FİRMALARINA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

AKP’li eski Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun şaibeli ihalelerinden biri de 6 yıl öncesinin fiyatıyla 88 milyon 760 bin liralık asfalt ihalesi oldu.

Bu ihalede Aziz İhsan Aktaş’ın firmalarına tutuklu belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu tarafından peşkeş seçildiği yine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişlerinin idari soruşturmasıyla ortaya çıktı.

Belediye Başkanı Beyoğlu’nun oluruyla Fen İşleri Müdürlüğünce 2019-460348 kayıt numarasıyla 20 Eylül 2019 günü davetiye usulüyle ihaleye çıkıldı. Ancak ihalenin teknik şartnamesi ihaleyi alacak firmaların kriterlerine göre adrese teslim şekilde hazırlandı.

İhaleye İstanbul ve Ankara merkezli Atlas, Tümpa, Berka ve Bilginay adlı 4 firmalar katıldı.

3 yıllık yapılan ihaleyi 6 yıl öncenin fiyatıyla 88 milyon 760 bin lira bedelle Berka adlı şirket aldı.

Sadece 4 firmadan teklif alınarak çıkılan ihaleyle ilgili Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı avukatları ise Kamu İhale Kanunu’na aykırı hareket edildiği gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu, Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak asfalt ihalesiyle ilgili tüm evrakların birer onaylı suretinin acil-ivedi ve elden takipli olarak gönderilmesini istedi.

Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun evrakları bir süre göndermeyip direnmesi üzerine soruşturmayı yürüten savcılık evrakların gönderilmediği taktirde mevcutlu olarak gözaltı yapılması talimatını verince tüm evraklar polise teslim edildi.

Öncelikle davetiye usulüyle ihaleye katılan 4 firmayla ilgili Bankalar Birliğine yazı yazılarak bu şirketlerin birbiriyle bağlantılı olup olmadıkları soruldu.

Gelen cevapta, 4 firmanın da birbirlerine kefil olan grup firma oldukları bildirildi.

Ticaret ve Sanayi Odası fiyat tespitinde de bulunulması için hukuk mahkemeleri nezdinde asfalt ihalesinin gerçek rakamının belirlenebilmesi için fiyat ve maliyet keşfi tespiti yapılması talebinde bulundu.

Yapılan fiyat keşfi ve bilirkişi incelemesinde gerçek rakamın 3/1 fiyat olduğu bildirildi.

88 milyon 760 bin lira bedelle verilen ihalenin gerçek değerinin yaklaşık 30 milyon lira olduğu belirlendi.

Diyarbakır Başsavcılığı, gerek usulsüz asfalt ihalesi, gerekse araç kiralama ihalesiyle ilgili müfettiş raporuna rağmen soruşturmayı henüz sonuçlandırmış değil.

PİSTTEN ÇIKAN ÖZEL JETİ CENGİZ VE KALYONCULARLA ORTAK ÇIKTI

Aziz İhsan Aktaş, 30 Aralık 2023 günü ailesiyle birlikte Özel bir jet ile İstanbul’dan Diyarbakır’a gelirken yoğun sis nedeniyle uçağın pistten çıkması üzerine ailesiyle birlikte yaralanıp hastanede tedavi altına alınmıştı.

Pistte çıkan uçağın Cengiz ve Kalyon Holding ile ortak hisseli olduğu belirtildi.

Özel jetin ise hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz ve Kalyoncu Holdingle yüzde 33 hisseli 3 ortak oldukları ortaya çıkmıştı.

Kaza sonrası uçak yabancı bir şirkete satılmış ve yerine yeni bir özel jet alınmıştı.

Kaynak: Sözcü

reklam