BAHÇEŞEHİR KOLEJİNDE ÜCRET BELİRSİZLİĞİ

0
295

ÖĞRETMENLERİN İYİLEŞTİRME TALEPLERİ KABUL GÖRMEDİ

Sendika.org sitesine konuşan  Bahçeşehir Koleji öğretmenleri, Ocak ayında önerilen yüzde 10’luk zammı kabul etmeyerek sosyal medyadan seslerini duyurdu. Öğretmenlerin durumunu, sorunlarını ve taleplerini dönem başında dayatılan sefalet ücretiyle geçinemediği için işi bırakmak zorunda kalan bir öğretmenin verdiği röportaj şu şekilde;

Bahçeşehir Koleji’nden bir öğretmen anlatıyor: “Yüzde 10 iyileştirme dedikleri, Ekim’de yapacakları yüzde 30 zammın içindeymiş”

Bahçeşehir Koleji’ndeki öğretmenler, yüksek enflasyondan kaynaklı maaşlarında iyileştirme talep ettiler. Ancak okul yönetimi sadece yüzde 10’luk bir iyileştirme sundu. Sonradan anlaşıldı ki önerilen yüzde 10’luk iyileştirme de Ekim ayında yapılması öngörülen yüzde 30 oranındaki zammın içinde sayılacak ve Ekim ayında yüzde 20 oranında zam yapılacakmış.

 

Öğretmenlerin sefalet zammına olan tepkileri sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası) Bahçeşehir Koleji öğretmenleriyle çevrimiçi bir toplantı yaparak ne yapabileceklerini konuştu.

Bahçeşehir Koleji’ndeki öğretmenlerin durumunu, sorunlarını ve taleplerini dönem başında dayatılan sefalet ücretiyle geçinemediği için işi bırakmak zorunda kalan bir öğretmenle konuştuk.

Bu süreç nasıl başladı? Patron ne öneriyor, siz ne istiyorsunuz?

Bu bir anda patlak veren bir süreç değil. Türkiye’deki genel yoksullaşma sürecinden nasibimizi alıyoruz. Okulumuzda 80 öğretmen çalışıyordu. Bunun 60’ı asgari ücret veya çok az üzerinde bir maaşla çalışıyor. Dört beş yıldır da yüzde 10 civarında zam alıyoruz.

Bizde sözleşme süreci şöyle işler: Sözleşmeler ekim ayında başlar. Ancak ekim ayında başlayacak sözleşme, ocak şubat gibi imzalanır. Yani bir sonraki sene devam edip etmeyeceğimiz o senenin ocak veya şubat ayında belli olur.

Önümüzdeki sene için yapılacak sözleşme öncesinde biz, maaşlarda Ocak ayından itibaren uygulanacak şekilde bir iyileştirme talep ettik. Okul yönetimleri genel müdürlükten ayrı bir karar veremeyeceklerini söylediler. Genel müdürlükte yapılan toplantıdan sonra da herhangi bir iyileştirme yapılmayacağı ifade edildi.

“Yüzde 10 iyileştirme dedikleri, Ekim’deki yüzde 30 zammın içindeymiş”

Ancak gelen tepkiler nedeniyle yüzde 10’luk bir iyileştirme yapılacağını açıkladılar. Bunu iyi bir şey gibi sundular ama meğer o yüzde 10 da bir sonraki sene için düşünülen yüzde 30’luk zammın içindeki yüzde 10’muş. Yani Ekim ayında bize uygulanacak zam yüzde 20 olacakmış.

Şu anda öğretmenlerin çoğu asgari ücret civarında maaş alıyor. Buna yüzde 50 zam yapılsa dahi önümüzdeki 20 ay boyunca maaşımız bu olacağı için geçinmek hâlâ imkansız. O yüzden Ekim ayındaki zam dışında Ocak ayında en az yüzde 50 iyileştirme yapılmalı.

“Ek ders ücreti yok, servis yok…”

Başka problemler var mı?

Ek ders ücreti hiçbir şekilde alamıyoruz. Bu sene sınava girecek sınıfların hafta sonları ek dersleri oluyor. Haftalık ders saatlerimiz 30 saatin üzerine rahatlıkla çıkıyor. Ama ne hafta sonu çalıştığımız için ne de fazla derse girdiğimiz için bir kuruş ek ders ücreti alamıyoruz. Hafta sonu çalışması için yol ve yemek harcırahı dahi verilmiyor. Çalışan servisleri de yok. Hafta sonu ücretsiz olarak okula gelip yol ve yemek paramızı da cebimizden karşılamamız isteniyor.

Devlet okulunda öğretmenler nöbetleri için, girdikleri fazla dersler için, hafta sonu görevleri için ayrı ücret alırlar. Biz de bunu istiyoruz.

“Bahçeşehir Koleji’nin stratejisi öğretmen sirkülasyonuna dayanıyor”

Bahçeşehir Koleji’nin stratejisi zaten öğretmen sirkülasyonuna dayanıyor. Merkezden bir eğitim programı hazırlanmış. Öğretmenin bu programa etkisi yok denecek kadar az. Öğretmenin görevi bu programı adım adım uygulamak ve bunun dışına çıkmamak. Örneğin siz gazeteci olarak dört işlem biliyorsanız Bahçeşehir Koleji’nde matematik öğretmenliği yapabilirsiniz.

Böyle olunca düşük ücret ve mobbingle öğretmenler işten çıkarılmaya zorlanıyor. Öğretmenler kendileri işi bıraksınlar ki tazminat ödenmek durumunda kalınmasın. Yerlerine yeni mezun, düşük ücrete razı olacak öğretmenler gelsin. Zaten program hazır. Strateji tamamen bu.

Veliler de tepkili

Velilerden bir tepki var mı?

Var. Öğretmenler kadar veliler de tepkili. Ben bu dönemin başında geçinemediğimden işi bıraktım. Veliler “Hocam, neden yıl ortasında bıraktınız?” diye sorduklarında ben de “Geçinemiyoruz ve okul yönetimi buna kulaklarını tıkıyor” dedim. Öğretmen sirkülasyonunun fazla olması velilerin de tepkisini çekiyor.

Zaten başka sorunlar da var. Bu senenin başında velilere okul servisi olduğu söylendi. Veliler de ücretini verip servise yazıldı. Okulun ilk günü sabah servis gelmeyince veliler de okula gitti. Okul yönetimi servisin olmadığını söyledi. Ücretleri isteyen velilere ise ancak yüzde 10’unu verebileceklerini söylediler. Böyle olunca veliler haklı olarak çıldırdı. Biz iki gün boyunca, bu kriz çözülene kadar ders işleyemedik.

Sorunlarınız ve talepleriniz için şu ana kadar neler yaptınız?

İlk tepkiler sosyal medyadan gösterildi. Bahçeşehir Koleji, çeşitli illerden çok sayıda okulu olan bir kurum olduğundan çok sayıda öğretmen de çalıştırıyor. Aynı sorundan muzdarip öğretmenlerin sayısı fazla olunca sosyal medyada da hızlı şekilde yayıldı. Sosyal medyadaki hareketlilik birlikteliği de sağladı.

Sonrasında Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’yla online bir toplantı yaptık. Hukuken neler yapabileceğimizi konuştuk. Şu anda öğretmenler tepkiyi büyütmeye ve birlikteliği güçlendirmeye çalışıyor.

Sendika.Org (Tankut Serttaş)

Haber Linki :
https://sendika.org/2022/02/bahcesehir-kolejinden-bir-ogretmen-anlatiyor-yuzde-10-iyilestirme-dedikleri-ekimde-yapacaklari-yuzde-30-zammin-icindeymis-646536/