DEM Parti, Van’da ‘Özgürlük Yürüyüşü’ düzenledi. 1-15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirecek olan yürüyüşe ilişkin konuşan Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, Kürt sorunu için çözüm çağrısında bulunarak “Buradan çağrımızı bir kez daha bütün demokrasi güçlerine ve bu konudaki tüm muhataplara yapıyoruz. DEM Parti olarak, bir diyalog ve müzakere partisi olarak diyoruz ki; gelin müzakerelerin kapılarını açalım, gelin barışın ve diyalogun kapılarını açalım” dedi.
Kaynak: Birgün
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) tecridin kırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm için ‘Özgürlük Yürüyüşü’ başladı.
Kars’ta yapılan basın açıklaması ile başlayan yürüyüşe DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve milletvekilleri katıldı. Hatimoğulları ve diğer katılımcılar Kars’ta yapılan açıklamada birer konuşma yaparken, Şırnak Milletvekilimiz Newroz Uysal Van’daki açıklamada ortak metin okudu.
Yürüyüş öncesi bir otelin toplantı salonunda basın açıklaması yapıldı. Toplantıda konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt sorununun çözümünün kimseye bir zararının olmadığını belirterek, “Kürtler ayrı bir halktır, farklı bir dilleri var. Bin yıllardır bu coğrafyada yaşıyor. Cumhuriyetin asli kurucularından birisidir. Cumhuriyet kurulurken canıyla, kanıyla destek vermiştir” dedi.
Bakırhan, tecrit politkalarını anımsatarak “Şimdi dönüp sormak lazım. Kürt sorunun çözümsüzlüğü acaba Türkiye halklarına, emekçilere, yoksullara, Kürtlere, Türkiye’nin bütününe ne kattı, ne kârı oldu, ne yararı oldu. Hep beraber izliyoruz. İçerde ve dışarda itibarını yitirmiş, içerde ciddi bir ekonomik kriz yaşayan, demokrasinin özgürlüklerinin askıya alındığı, gittikçe antidemokratik, kadının olmadığı, Alevinin, Kürdün, emekçinin dikkate alınmadığı bir yönetim anlayışıyla, bir yönetim şekliyle karşı karşıyayız. Kürt sorunu çözülmediği müddetçe de bu böyle büyüyerek devam edecek. Bugün cezaevlerindeki tecrit, açlık grevleri gibi, yoksulluktan dolayı intihar eden, umutsuzluğa kapılan, artık bu ülkenin geleceğinden beklentisi olmayan milyonlarca insanın yaşadığı bir ülkede yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Tülay Hatimoğulları ise yürüyüşün Kars’tan başlatılmasına ilişkin “Kars farklı halkların ve inançların yaşamlarına beşiklik etmiş kadim bir kentimizdir. Azeriler, Terekemeler, Caferiler, Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler her halk ve inançtan insanın barış ve huzur içerisinde yaşayabildiği kentlerden biridir. Böyle bir kent, yaşadığımız Kürt sorununu kan ve göz yaşına boğan politik atmosferin tersine nasıl çevrilebileceğinin toplumsal bir örneğidir. O yüzden yürüyüşün Kars’tan başlaması nasıl bir Kürdistan ve Türkiye, nasıl bir Anadolu ve Mezopotamya istediğimizin de göstergesidir. O bakımdan önemlidir. Kürt sorunu bir statü sorunudur” dedi.